0
محتویات سبد خرید
مقالات آموزشی
  • 51
  • 339 مرتبه
بررسی 10 اشتباه رایج هنگام استفاده  از اکولایزر EQ در استودیو هنگام ضبط و میکس و مستر

بررسی 10 اشتباه رایج هنگام استفاده از اکولایزر EQ در استودیو هنگام ضبط و میکس و مستر

24 آبان 1401

10  اشتباه رایج در استفاده ازاکولایزر (EQ)

 

اکولایزر چیست وچگونه می توان از ان به بهترین شکل استفاده کرد؟
به نظر شما رایج ترین اشتباهاتی که هنگام استفاده از اکولایزر اتفاق می افتد، کدام موارد است؟ 
در این مقاله، با ما همراه شوید تا شما را با 10 اشتباه رایج ،که اغلب مبتدیان هنگام استفاده ازاکولایزر (EQ) مرتکب می شوند،اشنا کنیم.


تعریف اکولایزر
به زبان ساده، اکولایزر (که به اختصار «EQ» نامیده می‌شود) یکی از ابزارهای مهم در تولید و میکس موسیقی است که به ما در کنترل محدوده های فرکانسی مثل محدوده بیس، مید و تریبل کمک می‌کند. 
اکولایزر در فضای شنیداری موسیقی نقش مهمی دارد وبه همین دلیل است که اکولایزرها را در سیستم استریوی خانگی و حتی در برنامه های پخش موسیقی گوشی های هوشمند نیز،میبینید.

اشتباهات رایج در تنظیم اکولایزر

اشتباه شماره 1: شما با انواع مختلف اکولایزرها آشنا نیستید!
به صورت کلی، دو مدل اکولایزر با نام های اکولایزرپارامتریک و اکولایزر گرافیکی وجود دارد.
برای اینکه بتوانید به درستی از اکولایزرها در میکس وتولید موسیقی استفاده کنید،باید تفاوت بین اکولایزرها و نحوه استفاده از هر کدام را بدانید.اکولایزر پارامتریک در اکولایزرهای پارامتریک،به دلیل انعطاف پذیری بیشتر،میتوانید هر نقطه از محدوده فرکانسی را کم یا زیاد کنید و با استفاده از Q پهنای باند فرکانسی هر محدوده را نیز کنترل کنید.

چند اشتباه رایج در تنظیم اکولایزر

اکولایزر گرافیکی
در اکولایزرهای گرافیکی،شما به محدوده های فرکانسی محدودتر و از پیش تعیین شده دسترسی دارید که در عوض استفاده از این نوع اکولایزر را اسان تر و راحت ترمیکند .
اکولایزرهای گرافیکی به شما این امکان را می دهند که فقط یک فرکانس را تقویت و یا cut کنید و معمولا از این مدل اکولایزر،بیشتر درصدابرداری برنامه ها و اجراهای زنده،استفاده میشود.

اشتباهات رایج در تنظیم اکولایزر

اشتباه شماره 2: فرکانس و رزونانس های دردسرساز را حذف نمی کنید!
یکی از اشتباهات رایج مبتدیان،تلاش برای بهبود صدا در آواز یا سازها،با افزایش فرکانس های مختلف در اکولایزراست. درست است که این رویکرد گهگاه نتایج خوبی را ارائه می دهد، اما یافتن و کاهش فرکانس های مزاحم و اضافی بسیار مهم تر است.هر ساز و میکروفونی در موسیقی دارای فرکانس‌ها و رزونانس های خاصی است که می‌تواند برای صدای کلی مضر باشد. علاوه بر این، رزونانس ها می توانند انرژی زیادی ایجاد کنند و اجزای مهم سیگنال های مفید را بپوشانند. 
به همین دلیل مهم است که رزونانس های دردسرساز در سیگنال های صوتی خود را پیدا کنید و با استفاده از یک اکولایزر آنها را کاهش دهید.

اشتباهات رایج در تنظیم اکولایزر

اشتباه شماره 3: شما در حال تقویت فرکانس هایی هستید که سایر عناصر موجود در میکس را پنهان می کنند
وقتی فرکانس‌های اشتباه را تقویت می‌کنید،درواقع به شنیده نشدن سازهای دیگر درمیکس کمک کرده اید!
فرض کنید محدوده فرکانسی،های مید(high mids) را در حدود 2 تا 4 کیلوهرتز در کانال سینتی سایزر(synthesizer) تقویت میکنیم.
 انجام این کار بدون شک به برجسته شدن سینت کمک می کند، اما از طرفی دیگر ممکن است،درمیکس ودر این محدوده فرکانسی،گیتار یا سازهای دیگر را کمتر و یا اصلا نشنویم.


اشتباه شماره 4: به فضاهای فرکانسی توجه نمی کنید
گوش‌های ما در تشخیص منابع طبیعی صدایی که از جهات مختلف می‌آیند و صدای متفاوتی دارند، بهترین عملکرد را دارد. آنچه به صورت سه بعدی در دنیای طبیعی اتفاق می افتد باید تنها در دو بعد در یک ترکیب استریو انجام شود. این موضوع می تواند برای سازهایی مانند باس و درام باس که هر دو معمولاً در مرکز قرار دارند و دارای فرکانس های مشابه هستند، مشکل ساز باشد. بیایید فرض کنیم که درام باس دارای رزونانس 80 هرتز و باس دارای فرکانس مشخصه در 60 هرتز است. این احتمالاً منجر به موقعیتی می‌شود که هیچ‌یک از سازها به وضوح در میکس شنیده نمیشوند.
به همین دلیل ایده خوبی است که به هر ساز فضای جداگانه ای در طیف فرکانسی اختصاص دهید.
 به عنوان مثال میتوانید، بیس را در در محدوده فرکانسی 60 هرتز کات کنید و محدوده 50 هرتز را کمی تقویت کنید. همچنین درام باس را درمحدوده فرکانسی 80 هرتز کاهش دهیم ومحدوده 100 هرتز را تقویت کنیم.
 به این ترتیب، ما بین این دو ساز فضای فرکانسی ایجاد می کنیم که به آنها کمک می کند تا در ترکیب با یکدیگر در میکس بهتر شنیده شوند.


اشتباه شماره 5: در استفاده از اکولایزر زیاده روی میکنید
گاهی اوقات یادآوری این موضوع ایده خوبی است که استفاده بیش از حد اکولایزر می تواند به راحتی میکس شما را به جای بهتر شدن بدتر کند. به همین دلیل بهتر است که در وهله اول مطمئن شوید که ترک ها و لاین های موسیقی از کیفیت خوبی برخوردار هستند و کمتر نیاز به اصلاح و استفاده از اکولایزر دارید.
استفاده بیش از اندازه از اکولایزر درمیکس،خطر حذف بیش از اندازه فرکانس های صدا و غیر طبیعی شدن ان ها را افزایش میدهد.

اشتباه شماره 6: روی فرکانس های بالا(high) بیش از حد تاکید می کنید
تقویت لاین های وکال و اوازبرای رسیدن به شفافیت بیشتر، به معنای افزایش صداهایی شبیه س و ش  است.وقتی بیش از اندازه محدوده های فرکانسی بالا (high) را تقویت میکنید ، در نهایت صدا در موقعیت هایی آزاردهنده میشود و به همین دلیل است که باید در برابر وسوسه افزایش فرکانس های بالا و ایجاد شفافیت بیش از اندازه در میکس،اجتناب کنید.


اشتباه اکولایزر شماره 7: سعی می کنید فرکانس هایی را تقویت کنید که در سیگنال منبع وجود ندارند
اکولایزر می‌تواند فرکانس‌هایی را که از قبل در سیگنال منبع وجود دارند، تقویت کند.به عنوان مثال،اگر یک درام باس را درمحدوده  فرکانسی 12 کیلوهرتز تقویت کنید، به احتمال زیاد هیچ اتفاقی نخواهد افتاد.در واقع افزایش بی دلیل  فرکانس‌های دیگر فقط نویز و دیستورشن(distortion) بیشتری برای شما ایجاد می‌کند، زیرا تنها کاری که انجام می‌دهید افزایش سطح نویز سیگنال است.

 
اشتباه اکولایزر شماره 8: درهنگام ضبط از اکولایزربیش از حد استفاده می کنید
بسیاری از مبتدیان در هنگام ضبط،برای بهبود صدا،از اکولایزر استفاده میکنند.متاسفانه استفاده بیش از حد از اکولایزر هنگام ضبط،خروجی نهایی را بهتر نمیکند و فقط اشتباهات انجام شده در ضبط  را پوشش میدهد.به همین دلیل بهتر است که در هنگام ضبط از اکولایزر استفاده نکنید وبه جای درست کردن صدا با استفاده از اکولایز،میکروفون و یا موقعیت مکانی میکروفون را تغییر دهید.
حال اگردر ضبط صدا و استفاده از اکولایزر تجربه زیادی دارید،بهتر است از اکولایزر هنگام ضبط برای کات کردن محدوده های فرکانسی پایین(low) و همچنین کاهش فرکانس های رزونانس استفاده کنید.

اشتباهات رایج در تنظیم اکولایزر

اشتباه اکولایزر شماره 9: از اکولایزرهای گرافیکی به درستی استفاده نمی کنید
برخلاف اکولایزرهای پارامتریک، اکولایزرهای گرافیکی عمدتاً در برنامه‌ها و اجراهای زنده استفاده می‌شوند.هنگامی که یک اکولایزر گرافیکی در مسیر سیگنال قرار می گیرد، از فیلتر های زیادی عبور میکند،در نتیجه، هر باند کمی نویز، دیستورشن و احتمالاً تغییر فاز اضافه می‌کند که می‌تواند به سیگنال کلی ختم شود. با توجه به معایب ذکر شده استفاده از اکولایزرهای گرافیکی برای ضبط و میکس در استودیو پیشنهاد نمیشود.


اشتباه اکولایزر شماره 10: شما به شدت به نمایش بصری منحنی اکولایزرها تکیه می کنید
به لطف پردازش سیگنال های دیجیتال،اکولایزرهای مدرن و پلاگین های EQ،بسیاری از آنالایزرهای داخلی بصری را ارائه می دهند. در حالی که این اتفاق بسیارجذاب و مفید و کاربردی است ،اما ممکن است شما به جای شنیدن،به چشمان خود بیش از اندازه اعتماد کنید.
به همین دلیل ایده خوبی است که هر چند وقت یکبار چشمان خود را از صفحه نمایش بردارید وفقط روی آنچه که می شنوید تمرکز کنید.


اشتباهات رایج در تنظیم اکولایزر

فایل های پیوست